Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/health-junkie.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758
Jeg har talt med en mentaltræner... - Health Junkie By Mille Hartmann

Jeg har talt med en mentaltræner…

Man kan komme rigtig langt med fysisk træning, men det er samtidig enormt vigtigt at få det mentale aspekt med. Derfor har jeg sat mig sammen med en, der har styr på mentaltræning, den sportspsykologiske konsulent Henrik Hjarsbæk, til en snak om nogle af de mentale udfordringer, som jeg oftest støder på i mit arbejde.

Mange mennesker, ikke kun mine klienter, har en tendens til at falde tilbage til de handlemønstre, som de kender, når de bliver mødt af udfordringer. De falder altså tilbage til deres egne vaner. Andre gange kan det være vores eget negative syn på os selv, der afholder os fra at presse os det ekstra for at opnå et mål. Udfordringer kan også opstå i hverdagen, hvis du f.eks. er ved at gennemgå et vægttab, men nu er det kagetid på arbejdet, og det er svært at sige nej, når kollegaen siger ”Det er jo bare et stykke kage. Det sker der ikke noget ved”. Det er meget nemt at falde i sådan nogle huller, særligt hvis ens indstilling ikke er fokuseret. Derfor har jeg spurgt Henrik ind til disse tre aspekter, det mentale i dem, og bedt ham komme med nogle simple råd, der kan hjælpe dig med at komme videre.

 • Falder tilbage i de gamle vaner:
  Vi benytter os alle sammen af vores indgroede vaner. Når det er gode vaner, vi har indkodet i os, så lukrerer vi dagligt på dem. Hvis det er negative, dårlige eller blot vaner, du gerne så ikke være en del af dig, så begrænser de dig. Men de er blevet en vane for dig, fordi du har foretaget dem uendeligt mange gange, oftest ubevidst. Årsagen til det er ikke væsentlig i første omgang. Det, der er vigtigt, er at være klar over, at du selv kan styre, hvordan din fremtid og dine vaner skal være. Den bedste måde, du aflærer gamle vaner, er ret simpel. Det gør du ved at indlære nogle nye. De gamle vaner vil altid ligge i dig som en naturlig handling, men jo flere gange du aktivt får denne erstattet af en ny og positiv, jo mere bliver det også en naturlig del af dig, din fremtid og dine nye sunde vaner.
  Et eksempel kunne være din morgenrutine. Hvor mange gange snoozer du om morgenen, hvis du skal til morgentræning? Mit gæt er, at det formentlig ligger indenfor et nogenlunde stabilt interval. Hvis du ønsker dette skal ændres, så kan du eksempelvis stå op som det allerførste, når vækkeuret ringer. Gør det 10 dage i træk. Denne proces kan i sig selv være ret motiverende, fordi du er i en proces om at lære at overkomme denne lille udfordring. Efter de 10 dage, når glæden og motivationen stagnerer, begynder de gamle vaner at melde deres (potentielle) ankomst, og det er her du skal bruge din viljestyrke til at fastholde din nye vane.
  Det kan være et simpelt triggerpoint, f.eks. hver gang lysten til at forblive under dynen melder sig, så konverterer du den til, at du gør det modsatte af din lyst. I dette eksempel står du op, når du vågner og tager afsted. Jo flere gange det lykkes, jo tættere kommer du på en nyere og sundere vane.
 • Evnen til at presse dig selv og overkomme dit negative selvsyn:
  Når vi ser opslag på sociale medier, ser det altid ud som om, at alle andre er nogle maskiner, som ingen begrænsninger oplever. ”De har det bare i sig og det har jeg ikke,” tænker vi.
  Sådan er det ikke. Det, du ser på sociale medier, er formentlig, når vedkommende er i god form, er inde i en sund træningsrutine eller har ramt et godt øjeblik i deres træning.
  Det er vigtigt for dig at vide, at vi ikke bare er maskiner per natur. Jeg ved godt, at det syner af at nogle bare konstant er i god form og altid er aktive, men det er, fordi de har gjort til en del af deres livsstil og derved en del af deres identitet.
  Men hvis du, jeg, Mille, eller alle mulige andre starter fra et ”nulpunkt”, altså et punkt, hvor vi ikke er i form og ikke har for vane at motionere. Så vil det være hårdt.
  Kroppen og hjernen er energibesparende, og den elsker at fastholde sit vanlige mønster (eksempelvis, med ikke at motionere) og nu vil du i gang med at træne. Det betyder at der mentalt skal laves om på en masse mentale strukturer og kroppen skal i gang med en energikrævende genopbyggelsesproces (altså restitution).
  Når du kommer fra dette nulpunkt, så ligger det ikke bare til dig, at presse dig selv ud over dine fysiske grænser indtil du næsten falder om i udmattelse. Men til gengæld kan du formentlig evne at presse dig selv mere, end andre kan, i de ting, du foretager dig til dagligt – eks. dit arbejde, det hjemlige/huslige gerninger. Dette kommer også til at være sådan for dig i din fysiske træning. Hvis du gør forarbejdet godt og investerer i processen mod din nye livsstil.

Det vigtigste for dig er, at du overholder det træningsprogram som professionelle som Mille har lagt for dig. Jo mere du gør det, jo mere succes vil du naturlig få og føle, og det bliver mere overskueligt at anlægge fokus på andre områder end ”træning / ikke træning”.
Du kan optimere processen ved, at du har ét enkelt fokuspunkt til hver træning med din træner. Dette gør du bedst ved at aftale det med din træner inden træningen påbegynder. Det kan være, du vil gerne presse dig selv mentalt én gang, hvor det føles/er ubehageligt, eks. i intervalløb, eller i syre-, ben- eller overkropsøvelserne. Fokuser bare på én øvelse og ét punkt, hvor du skal overkomme dig selv ved at fortsætte, når hjernen og kroppen siger ”NEJ! STOP!”.
Du kan med garanti mærke forskel i din viljestyrke til at presse dig selv, når dig og din træner har noteret 10 stk. flueben ud fra dine sidste 10 træningspas, hvor hver eneste gang du har formået at presse dig selv mentalt, blot i en enkelt del af træningen. Prøv det – det er fedt og det er samtidig også en fremragende øvelse til at overkomme de indre negative tanker, såsom ”Jeg kan ikke!”, ”Jeg er ikke stærk nok,” eller ”Alle andre er bedre end mig.”
Det kommer ikke af sig selv. Men hvis du kontinuerligt i dine 10 næste træningspas presser dig selv ud, hvor det er rigtig hårdt, så ændrer du tilmed din selvforståelse og øger troen på, at ”det her det kan jeg sgu godt”. Det giver lynhurtigt mod på mere. Det hjælper, fordi du indsnævrer dit fokus på ét aspekt i stedet for helheden, du overkommer dig selv, oplever en specifik udvikling og mærker en forbedring, der, selvom den måske er lille, stadig fortæller dig, at du her har et udviklingspotentiale, som du måske ikke troede eksisterede.

 • Brug viden om din psykologi til at forbedre dit mindset:
  Når folk lærer at arbejde med mindsettet, så kan folk rykke bjerge, som de ikke havde troet mulige, fordi det ofte er hovedet, der giver op, og ikke kroppen.
  Dit mindset var i går, er i dag og vil i fremtiden være indstillet på at beskytte dig for farer og smerter. Det bliver opfattet som smerte, når du er ved at vende det hvide ud af øjnene og mærker syren i musklerne hobe sig op, mens lungerer føles som om, de ryger længere og længere op i halsen på dig.
  Uanset hvor dygtig du er, så når du et punkt, hvor du siger stop eller fint, nu kan du ikke mere. Det er dit mindset, der bestemmer det og vurderer dette for dig. Men fysisk kan din krop mere end, hvad dit mindset tillader – i 99% af tilfældene.
  Næste gang du er til træning og det bliver hårdere og hårdere, du presser dig selv og du er ved at gøre det rigtige, så ved du, at du er tæt på at give op / stoppe før pga. dit mindset. Ikke fordi det er svagt, men fordi hjernen prøver at beskytte dig og ikke ønsker smerten skal fortsætte.
  Du skal her vide, at i næsten ALLE tilfælde (99%), hvor du tænker ”Det var den sidste gentagelse, jeg kunne tage,” så vil det altid have været muligt at tage en mere. Faktisk to mere, ofte endda tre mere. Kroppen kan altid holde til markant mere end den får lov at udrette.
  Så du kan stille dig selv spørgsmålene om, hvor meget skal du presse musklen i dag, hvor mange gange kan du sige ”hold kæft” til den stemme, som råber til dig, at du skal stoppe, for i stedet så at fortsætte den hårde og udviklende træning.

Prøv at tænk på frasen ”Jeg lægger lige hjernen i omklædningsrummet, inden jeg går ind i centret, og så giver jeg den fuld smadder”.

Jo flere gange du evner at ignorere dit mindsets beskyttende beskeder om, at du ikke kan og skal stoppe, jo tættere kommer du på at udvikle et elite mindset.
For mange eliteudøvere, specielt i udholdenhedssport, bliver det et krav at opnå, at syren opbygges i musklerne, hvor det gør ondt og det bliver en vane for dem, at de skal ud og opleve smerten, før de synes, at de har presset sig selv ”nok” til dagens træning.
Så for at opsummere, så kan det hjælpe dig enormt meget at fokusere på en ting, der skal forbedres, en ting, der skal presses, og en ting, der skal læres for at overkomme nogle af de udfordringer, som Mille introducerede i starten af denne artikel. Det behøver ikke være tre forskellige ting, da det sagtens kan være det samme aspekt, du fokuserer på i alle tre. Det vigtige er tilgangen og følger du den, vil du ret hurtigt kunne mærke en ændring. Det kræver dog, at du arbejder dedikeret med det.

Hvis du ønsker at læse mere om Henrik Hjarsbæk og hans arbejde, kan du besøge ham her: https://www.hhmentality.com/